Onze spotting scopes zijn verkrijgbaar in de merken Konus, Kowa en Vortex. NU minimaal 10% korting op alle spotting scopes!

Een Spotting Scope is een kleinere draagbare telescopen met een vergroting tussen de 20x en 60x. Door deze vergroting zit de spotting scope qua vergroting boven de verrekijker, maar weer onder de telescoop. Deze scopes worden gebruikt door schutters om de plek van kogelinslag te bepalen, maar de grootste groep gebruikt deze scopes voor vogelspotting. Daarnaast kan een spiegelreflexcamera aan de scope wordt gekoppeld om zo foto's te kunnen maken, dit wordt ook wel digiscoping genoemd. Wil je meer lezen over digiscoping? Kijk dan hier.

VoVortex VIP garantie: Onvoorwaardelijke levenslange garantiertex Spotting Scope met VIP garantie

 

Al onze Vortex Spotting Scopes hebben Vortex VIP garantie. VIP staat in deze voor "Very Important Promise". Hierbij doen ze een belofte aan de klant namelijk; "Onvoorwaardelijke levenslange garantie, wat er ook gebeurt, waar het ook gekocht is". Lees hier meer info.


 


Weergave:


Bezig met laden...

11 Digiscoping Tips voor onze spotting scopes
 

Wat is digiscoping?

 

Digiscoping is het maken van foto's met een digitale camera door een telescoop of spotting scope heen.
 

Als een telescoop dicht bij de lens van een camera wordt gehouden, dan kan er scherp gesteld worden. Wanneer de camera niet scherp kan stellen, wordt soms de oculair van de telescoop verwijderd. Met behulp van een digitale camera die enigszins (3x) kan inzoomen kan meestal een beeldvullende afbeelding gemaakt worden, zonder zwarte randen.


Door middel van een adapter of verbindingsstuk kan de camera op een vaste afstand van de telescoop gehouden worden. Het scherpstellen gebeurt op de achterzijde van de camera op het lcd-schermpje. Op dezelfde wijze kan een digitale camera aan een microscoop gekoppeld worden.


Een nadeel is dat het wat langer duurt om de camera in te stellen en scherp te stellen, en dat er een langere belichtingstijd nodig is. Daarom is digiscoping voornamelijk geschikt voor stilstaande voorwerpen.


Digiscoping wordt door onder andere door vogelliefhebbers gebruikt.


Een aantal nieuwe telescopen hebben mogelijkheden om een adapter voor digiscoping te monteren. Zie hiervoor onze Spotting Scope Accessoires. Het is echter ook eenvoudig om zelf een adapter te maken. Het verbindingsstuk kan een metalen of kunststof buisje zijn. Om de camera aan de telescoop te koppelen, kunnen ze ook op een ondergrond (bijvoorbeeld een houten plankje) bevestigd worden.


 

11 Digiscoping Tips voor spotting scopes:
 

 1. Zwarte randen in foto’s voorkomen.

  Digiscoping Tip 1 Zwarte randen in foto’s voorkomen
 2. Bij digiscoping gebeurt het wel eens dat er een zwart om het beeld ontstaat. Dit kan worden aangepast met een digitale camera met zoomfunctie een beeldvullende foto te maken.
 3. Trilling voorkomen
 - Een hoge verhoging brengt het gevaar mee dat er veel trilling in beeld komt. Hierdoor wordt het op een hoge vergroting haast niet mogelijk om handmatig af te drukken. Handig kan zijn om daarom een afstandsbediening tijdens het fotograferen. Zo zijn er afstandsbedieningen met kabel, maar voor een nog beter resultaat kunt u ook kiezen voor een draadloze afstandsbediening.
 4. Statief gebruiken
 - Nog een tip om trilling tegen te gaan is het gebruiken van een stevig statief. Hoe steviger de spotting scope staat, des te minder trilling u zult zien in uw foto’s. Zorg er daarom voor dat je voor een spotting scope met een groter objectief een zeer stevig statief
 5. Kies de juiste diameter - Als je besluit om met een hoge vergroting te gaan digiscoping, koop dan ook een spotting scope met grote objectief diameter. Hoe groter het objectief, hoe langer/beter het beeld verlicht zal zijn bij hogere vergroting.
 6. Koop de juiste spotting scope
 - Een veel gemaakte fout bij het digiscoping is het aanschaffen van spotting scope die vele malen goedkoper is dan uw gebruikte spiegelreflexcamera. Bij digiscoping met een spiegelreflex vervangt in de meeste gevallen de spotting scope de cameralens. Het is dan dus van belang voor uw foto’s dat uw een spotting scope gebruikt die ongeveer dezelfde kwaliteit heeft als uw camera. Zo is het onverstandig om bijv. een Nikon D7000 (relatief dure camera) te koppelen aan een spotting scope van € 150. In dit geval zullen uw digiscoping foto’s altijd tegenvallen. Koop in het geval van het voorbeeld dan op z’n minst een spotting scope tussen de € 800 en € 1200.
 7. Koop de juiste camera
 - Er zijn een vele camera’s te koop en dit maakt uw keuze niet eenvoudig. Zoek daarom eerst goed uit of u uw camera alleen voor digiscoping wilt gebruiken, of ook voor andere doeleinden. Nadat u een budget heeft gekozen voor de camera, laat u zich aansluitend goed informeren bij een cameraspeciaalzaak om tot een juiste keuze te komen.
 8. Sluitertijd aanpassen bij lage lichtopbrengst
 - Op het moment dat u gebruikt gaat maken van een hoge vergroting wordt de lichtopbrengst een stuk lager. Om dit te tackelen, kunt u de sluitertijd van uw camera aanpassen om dit te compenseren.

 9. Digiscoping Tip 8 Sluitertijd aanpassen bij lage lichtopbrengst
 10. Focussen
 - Om uw beeld scherpt te krijgen, dient u eerst de spotting scope scherp te stellen. Deze wordt immers als een soort van telelens gebruikt. Is het beeld onscherp, dan moet u waarschijnlijk uw spotting scope nog scherp stellen. Als u een camera met liveview bezit, gebruik deze dan tijdens het scherpstellen van de spotting scope om dit een stuk eenvoudiger te maken.
 11. Filters gebruiken
 - Veel spotting scopes hebben net als cameralenzen een schroefdraad aan de voorzijde van de lens. In de meeste gevallen is het dus net als bij een camera mogelijk om een filter voorop uw spotting scope te zetten. Veel gebruikte filters zijn hierbij; Protectfilters, UV Filters, Polarisatiefilters, Skylight filters.
Practice makes perfect!
 - Digiscoping gaat met vallen en opstaan. Oefen veel voordat je besluit om op zoek te gaan dat enige object of dier wat je wilt fotograferen. Heb je het digiscopen nog niet genoeg onder de knie, dan kan je een “perfect shot” wel vergeten en is je kans verkeken.


Heb je nog vragen? Neem dan gerust contact met ons op of Chat met ons (rechts onderaan deze webshop).

Wil je meer weten over Digiscopen? Lees hier extra informatie over Digiscopen.