De aslade is een zeer belangrijk onderdeel van een rookoven. Dat is de plaats waar je het vuur maakt en vervolgens het vuur dempt met rookmot. De rookmot gaat smeulen en door dat er een zuurstofgebrek is in de oven, gaat er rookontwikkeling ontstaan. Door de rook zal uiteindelijk het rookproces in gang gezet worden en kan de vis, kip of het vlees gerookt worden. Dit is ook wat de typische gerookte smaak zal gaan geven aan je eten.

De Rookoven Aslades of vuurlades

In deze categorie Rookoven Aslades staan de reserve aslades of vuurlades voor alle type Rookovens; 30, 40, 50 en de grotere rookovens 70. De aslades zijn zowel in Galva als RVS verkrijgbaar. Lees onderstaand meer uitleg.


Weergave:
 


Bezig met laden...

Maken van vuur in rookoven aslades

Je begint met het maken van een vuur. Dit doe je door enkele houtblokjes te laten branden in de aslade en de rookoven op temperatuur te krijgen. De temperatuurmeter, die op elke Multismoke rookoven is bevestigd, geeft de temperatuur aan. Eerst stook je de oven flink op door de houtblokjes te laten branden. Je zet hierbij de bovenklep half open, waardoor de rookoven goed trekt. Bij een voorlader rookoven met deur zet je de deur half open. Ook de aslade schuif je half open. De houtblokje in de aslade gaan nu gloeien en de temperatuur stijgt in de oven. Leg er wat rookhout bij om een mooi vuur te krijgen.

 

Dempen van het vuur in de rookoven door rookmot

Vervolgens demp je het vuur met een beetje rookmot. Het is belangrijk dat je niet te veel rookmot gebruikt. Er moet wel nog zuurstof bij kunnen, anders loop je het risico dat het vuur gedempt wordt. Nu kun je de deksel (bij een bovenlader) of de deur (bij een voorlader) en aslade sluiten en de klepjes, die bovenop de deksel zitten en voor op de aslade half open schuiven. Zo blijft er toch trek in de oven, wat belangrijk is om het vuur te laten smeulen. Dan begint het echte proces van roken. Door te spelen met de klepjes probeer je het vuur op een constante temperatuur te houden. Je kunt af en toe wat rookhout toevoegen om ervoor te zorgen dat het vuur niet uit gaat. Zodra je een constante temperatuur hebt, kun je om de 10 minuten even checken of de temperatuur of deze njet te veel gestegen of gedaald is.

 

Maten van Rookoven aslades of vuurlades

De aslades voor rookovens zijn in verschillende maten verkrijgbaar, passend bij verschillende maten rookovens in Galva en in RVS. Deze reserve aslades zijn verkrijgbaar voor alle type Rookovens; 30, 40, 50 en de grotere rookovens 70. Zie onderstaand een overzicht van de maten.

Maten van Rookoven aslades of vuurlades Multismoke

 

Waar moet ik op letten tijdens het rookproces

Laat tijdens het rookproces de temperatuur in de rookoven nooit te hoog oplopen. Je vis of vlees kan dan krom trekken of uitdrogen. Ook kan er as omhoog waaien en op je eten terecht komen en dat wil je uiteraard niet. De periode waarop je rookt is afhankelijk van het soort en de grote van je vis of vlees. Dit is iets wat je zelf moet leren en uitproberen. Rook je te lang op een te hoge temperatuur dan kan het vlees of de vis uitdrogen. Rook je te kort dan is het niet gaar. Tot slot kun je kiezen uit verschillende rookhout en rookmot soorten, die een andere smaak aan je te roken product kunnen geven.