De Cold smoker of koud roker voor de rookoven is ideaal voor het koud roken van bijvoorbeeld zalm, zeeforel, haring, maar ook vlees en wildsoorten kunnen er in gerookt worden. Hiervoor plaats je de koud roker of Cold smoker onderin de oven. De Coldsmoker brandt 6 tot 8 uur [ in die tijd de oven gesloten houden ] en wordt geleverd met Hickory mot voor 2 koudrook-sessies. Tevens is er een handige navulling verkrijgbaar voor 3 koudrook-sessies.


Weergave:
 


Bezig met laden...

Koud roken met een cold smoker of koud roker

Het koud roken is een methode om je vlees vis of kip langer houdbaar te houden. De temperatuur is meestal onder de 30 graden (bij voorkeur onder de 20°) en het duurt ergens tussen enkele uren tot meerdere dagen voordat je eten gerookt is. De temperatuur, natuurlijke lage zuur-niveau van vlees, en gebrek aan zuurstof schept de ideale voorwaarden voor botulisme sporen en andere bacteriële groei. Dat is ook de reden dat controle van de temperatuur essentieel is in de productie van vlees dat veilig is om te consumeren. Koud gerookt vlees is altijd behandeld met een natriumnitraat. Daardoor kunnen veel producten maanden zonder koeling worden bewaard. Het koud roken met een cold smoker gebeurt d.m.v. een kaarsje dat de houtmot heel langzaam opbrandt in de cirkelvormige spiraal. Hierdoor ontstaat er rookontwikkeling dat het vlees, de kip of de vis langzaam de gerookte smaak geeft.

Wat is koud roken?

Koud roken is niet een manier van koken, maar meer van het bewaren van voedsel, en als het bewaard wordt onder koele omstandigheden, kun je koud-gerookte producten voor vele maanden behouden. Bij koud roken; De naam zegt het al, is het belangrijk om zo weinig mogelijk warmte te gebruiken. Daarin ligt de uitdaging. We weten allemaal dat "er geen rook is zonder vuur," echter we hebben de rook nodig, maar willen geen warmte. Het klinkt lastig, maar koud roken is verrassend eenvoudig en levert heerlijke resultaten op.

Hoe werkt een cold smoker?

Eten (vooral vlees) wordt meestal behandeld voor het roken. Dit behandel of marineer proces trekt uit het vocht eruit, dat bacteriën nodig hebben om te groeien, en dit bevordert de opname van de hout rook. We zijn uit op deze rook smaak, maar de penetratie van de rook in het voedsel creëert ook een barrière naar parasieten en bacteriën. Zeer weinig verharding van het buitenoppervlak van het vlees of behuizing treedt op in koud roken, zodat de rook het voedsel gemakkelijk en volledig binnendringt.

Laat verschillende voedingsproducten ver genoeg van elkaar af liggen, zodat ze elkaar niet kunnen beïnvloeden. Zeker ook belangrijk als je verschillende soorten vlees vis en kaas gebruikt. Je wil niet dat de geur van het ene naar het andere product overslaat.

Richtlijnen voor koud roken

  • Kies een koude dag
  • Hou de temperatuur van de rook in de gaten
  • Zorg voor voldoende ruimte rondom je voedsel zodat de rook goed kan circuleren
  • Laat gerookt voedsel minstens 24 uur in de koelkast liggen voor je het gaat eten en pak het goed in.
  • Zorg ervoor dat je rookmot of houtsnippers niet besmet zijn door ongewenste houtsoorten.

De juiste temperatuur voor de koud roker

Koud roken is een beetje lastiger dan warm roken, want het is belangrijk dat de temperatuur van het roken onder 20 graden blijft. Met een beetje zorg is dit haalbaar. Dit betekent normaal dat je een warmtebron om het hout te smeulen gebruikt, gescheiden moet worden gehouden van de rookvrije kamer. Met de Multismoke cold smoker is dit niet nodig. Deze kun je onderaan de rookoven plaatsen. Door het kaarsje aan te steken gaat het rookmot een rustig branden en komt er rook vrij. Dit reguleert zichzelf en is dus heel eenvoudig.

Veiligheid tijdens het koud roken!

Zorg ervoor dat de temperatuur tijdens koud roken altijd buiten de range blijft die ideaal is voor bacteriële groei. Het wordt echt een gevaarlijk gebied als deze nabij je lichaamstemperatuur komt, want dat is wanneer bacteriën gedijen en zeer snel groeien. Als vuistregel; kook voedsel daarom nooit tussen de 25 en 60 graden.

Veel plezier met koud roken!