Wilt u een speedlite handmatig instellen, maar weet u niet precies hoe u dat kunt doen? Lees dan deze korte handleiding!

  1. Hoe een camera handmatig instellen
  2. Wat de verschillen zijn tussen handmatig flitsen en TTL
  3. Waarom TTL verkeerd kan gaan

TTL (Through The Lens = Door De Lens) flitser kan erg nuttig zijn, maar voor veel soorten fotografie is handmatig flitsen cruciaal. In deze korte tutorial zullen we uitleggen hoe handmatig flitsen en TTL verschillen en hoe u handmatig flitsen kunt instellen.De opstelling klaarzetten

Flitser instellenSchakel de flitser aan en stel deze in op manual. Deze wordt normaliter bereikt enkele malen op de MODE-knop te drukken. Als u niet zeker bent over iets, controleert u de informatie in uw flitser-handleiding.

Pas het vermogen aanNu kunt u het vermogen aanpassen door de pijltjes toetsen te gebruiken. 1/1 is vol kracht, en elke klik naar beneden zal de kracht afnemen.

Stel de camera inPlaats de flitser op de flitsschoen van de camera en zet de camera aan. Zet vervolgens de camera op handmatig/manual (M). Zet je sluitertijd op 1/125 en kies dan je diafragma en ISO.
Als je een stap verder gaat dan dit en gebruikt maakt van  van radio-triggers of een TTL-kabel, gebruikt u deze in plaats van het plaatsen van de flitser op de flitsschoen van de camera.

Foto's makenAls u alles heeft ingesteld, probeer om enkele foto's te maken. Als uw foto's veel te licht zijn, verlaag dan het flitsvermogen, verhoog uw diafragma of verlaag de ISO op uw camera. Als de foto's te donker zijn, doe het tegenovergestelde.


U kunt experimenteren met verschillende combinaties van flitsvermogen, diafragma en ISO om een gevoel te krijgen met wat je kunt doen met de flitser op de manuele-stand. Het kan een beetje onhandig en verwarrend zijn in het begin. Als u het instellen van de flitser eenmaal onder de knie heeft, zult u merken dat het veel tijd bespaart veel tijd en voor een bepaalde set-ups, zal het na verloop van tijd steeds soepeler gaan.
Geen producten