Heeft u moeite om details in de schaduwen en hooglichten van uw foto te krijgen? HDR (High Dynamic Range) fotografie kan in dit geval een oplossing voor u zijn. Hierbij behandelen we de volgende punten:

  • Wat is HDR fotografie
  • Wanneer gebruikt u HDR fotografie
  • Hoe kan bracketing gebruikt worden om  HDR met verschillende belichtingen te schieten


Wat heeft u nodig voor HDR Fotografie?

  • Een camera in manuele modus
  • Een statief
  • Een computer met Photoshop of andere HDR software
  • Een afstandbediening (optioneel)


Meer informatie over HDR Fotografie

Voordat we beginnen met HDR fotografie, is het belangrijk te weten hoe u uw camera in manuele modus werkt. Weet u niet dit, dan kunt u dit nalezen op de pagina Iso, Sluitertijd en Diafragma.


Dynamisch bereik is in principe de afstand tussen het lichtste en donkerste gedeelte van de foto. Ondanks dat de meeste moderne camera's een behoorlijk breed bereik hebben, is dit soms niet genoeg. Het is u mogelijk al eens opgevallen dat bij foto's die op een extrem zonnige dag genomen zijn, de lucht er goed uit ziet, maar dat u behoorlijk wat details verloren hebt in de schaduw gebieden. Dit is een voorbeeld van wanneer er simpelweg niet genoeg dynamisch bereik is om alles te kunnen vastleggen.


Met een hoog dynamisch bereik kunt het schijnbare dynamische bereik van uw foto's verhogen doordat er meer informatie wordt opgenomen. Dit bereikt u door een serie van foto's met verschillende belichtingswaardes te maken. Van deze foto's heeft er één de "correcte" belichting, en de rest heeft een hogere of lagere belichtingswaarde.


HDR staat voor High Dynamic Range. Een HDR foto bevat details van de hooglichten en de schaduwen alswel details uit de standaard belichtingswaarde. HDR foto's bestaan uit een correct belichte foto, op zijn minst één overbelichte foto en op zijn minst één onderbelichte foto om het volledige dynamische bereik vast te leggen.


De meeste DSLR of spiegelloze camera's hebben een soort van ingebouwde "bracketing" modus. Bracketing geeft de mogelijkheid om een aantal foto's te nemen met verschillende belichtingswaarden zonder dat u het diafragma of de sluitertijd zelf hoeft aan te passen. Deze modus geeft verschillende opties, waaronder het aantal brackets die genomen worden, hoeveel de belichting wordt aangepast en aan de belichting wordt aangebracht.


Als uw camera geen bracketing functie heeft, dan kunt kunt u dit ook eenvoudig met de hand doen. Kies de gewenste belichting en kijk dat wat uw bracketing frames zouden moeten zijn. Dit kunt u doen door een foto te maken met een halve sluitertijd en een foto op dubbele sluitertijd. Voorbeeld: als u gekozen heeft voor een sluitertijd van 1/100s, dan maakt u dus een foto op 1/50s en een foto op 1/200s.


Wanneer u foto's gaat maken met diverse belichtingstijden, is een statief zeer belangrijk aangezien uw foto's er bij iedere kleine beweging  raar uit kunnen gaan zien. Om beweging te voorkomen, is een afstandbediening zoals de Triggertrap Mobile aan te raden.


De opstelling klaarzetten

Plaats uw camera op een statief

Koppel uw camera met een statief en zorg ervoor dat alles stevig vast zit. Bij HDR fotografie is het zeer belangrijk dat de camera niet beweegt.

 Afstandbediening gebruiken

Als u van plan bent om een afstandbediening te gaan gebruiken, dan koppel u deze nu.

 Camera op manueel en belichtingstijd kiezen

Nu stelt u uw camera in op manueel en zoekt/kiest u de belichtingstijd (middelste) die u wilt gaan gebruiken. Hiervoor kunt u eventueel ook een lichtmeter gebruiken als u wilt.

 Bracketing modus

Zoek in uw camera de bracketing modus op stel het aantal frames (of stappen) in en geeft aan hoe groot deze moeten zijn. Eén stop per stap en drie stappen in totaal is een goed punt om vanuit te starten.

 Opstelling klaar

Nu staat uw camera stevig op een statief en gebruikt u (eventueel) van een afstandbediening. Daarnaast staat de camera ingesteld op manueel en is de bracketing modus aangezet.

Nabewerking

Bracket foto's openen in Photoshop

Voor de nabewerking kan bijvoorbeeld Photoshop worden gebruikt, maar er zijn naast Photoshop nog veel meer programma die de mogelijk tot HDR geven. In dit geval gebruiken we Photoshop en openen we alle bracket foto's in Photoshop. 

 Samenvoegen tot HDR

In Photoshop gaat u naar "File -> Automate -> Merge to HDR Pro'.

 


 

Bestanden toevoegen

Nu selecteert u "Add Open Files" and kiest u voor "OK" om als uw openstaande bracket foto's samen te voegen tot een HDR Pro.

 Uw HDR foto aanpassen

Selecteer uw gewenste "Preset" bovenin het rechter menu, of ontwerp een eigen HDR stijl, en past alle instellingen aan naar uw wensen. Het is aan te raden om in alle gevallen naar de instellingen "Radius", "Strength" en "Detail" te kijken. Vervolgens klikt u op "OK" om de HDR foto klaar te maken.
Links Triggertrap - Laat uw smartphone uw SLR Camera op 14 manieren triggeren:

Triggertrap handleidingen:

• Triggertrap handleidingen downloaden voor iOS en Android en in pdf-documenten
• Wat zit er bij de Flitsadapter, Hoe koppel ik alle producten aan elkaar en Hoe laat ik alles werken
• Wat is HDR Fotografie, wanneer gebruikt u HDR fotografie en Hoe kan bracketing gebruikt worden om  HDR met verschillende belichtingen te schieten
• De basics van Timelapse Fotografie, Het gebruik van een interval meter, Een timelapse maken met gratis softwareDirect naar Triggertrap gaan
Geen producten