Macro fotografie is één van de makkelijkste manieren om aan een onderwerp te komen, maar één van de moeilijkst uit te voeren vormen van fotografie. Je hebt er geen superdure lenzen voor nodig (kan natuurlijk wel, hoe dichter je bij je onderwerp kunt scherpstellen des te duurder de lens wordt).


Je kunt deze vorm van fotografie overal toepassen: in huis, in de tuin, in het bos of in de garage. Overal zijn geschikte onderwerpen voorhanden.


Eigenlijk kun je voor elk fotografisch onderwerp een macro foto bedenken. Alledaagse voorwerpen worden in close-up vaak toch een erg interessant onderwerp. Vooral als je niet meteen kunt zien wat het is.

Macrofotografie met een macro-objectief

Voor echt spectaculaire foto's heeft u voor uw spiegelreflexcamera een speciaal macro-objectief nodig.


Hiermee kunt u erg dicht bij het onderwerp komen en dus van dichtbij scherpstellen. U kunt dan kleine onderwerpen beeldvullend fotograferen. Met een normaal objectief kunt u namelijk niet van dichtbij scherpstellen.

Macrofotografie met een voorzetlens

Als u geen speciaal macro-obkectief wilt kopen, kunt u ook overwegen een macro voorzetlens te kopen. Dit zijn bolle lenzen die u voor op uw normale objectief schroeft. Deze verkorten de minimale scherpstelafstand zodat u de camera dichterbij het onderwerp kunt brengen en zodoende een grotere afbeeldings-maatstaf kunt bereiken.


Let bij aanschaf op de juiste diameter voor uw objectief.

Macrofilters samen gebruiken

U kunt maco filters ook op elkaar draaien. De macro-factor wordt dan opgeteld: dus een macrofilter met 2 dioptrie gecombineerd met een exemplaar van 3 dioptrie resulteert in een verkorting van 5 dioptrie.

Achromatische voorzetlenzen

Achromatische voorzetlenzen zijn van zeer hoge kwaliteit en bestaan uit twee glaselementen.


Deze corrigeren elkaars afwijkingen. Hierdoor treden nagenoeg geen nadelige effecten op zoals chromatische abberatie (kleurschifting).


De kwaliteit is zo goed dat deze foto's niet of nauwelijks te onderscheiden zijn van foto's die met een "echt" macro-objectief zjin genomen.

Andere handige hulpmiddelen bij macro fotografie

U kunt bij macrofotografie diverse leuke en handige hulpmiddelen gebruiken. Hieronder een kleine selectie:

Falcon Eyes Macro Ringlamp met Flitser MRC-80FV

Kijk ook eens bij LED verlichting en Camerabeugels om verlichting te monteren.
Geen producten