1. Zwarte randen in foto’s voorkomen.
Bij digiscoping gebeurt het wel eens dat er een zwart om het beeld ontstaat. Dit kan worden opgelost met een digitale camera die kan inzoomen (3x of meer) kan een beeldvullende foto worden gemaakt zonder zwarte randen.


2. Trilling voorkomen

Een hoge verhoging brengt het gevaar mee dat er veel trilling in beeld komt. Hierdoor wordt het op een hoge vergroting haast niet mogelijk om handmatig af te drukken. Gebruik hierom een afstandsbediening tijdens het fotograferen. Zo zijn er afstandsbedieningen met kabel, maar voor een nog beter resultaat kunt u ook kiezen voor een draadloze afstandsbediening.


3. Statief gebruiken

Nog een tip om trilling tegen te gaan is het gebruiken van een stevig statief. Hoe steviger de spotting scope staat, des te minder trilling u zult zien in uw foto’s. Zorg er daarom voor dat je voor een spotting scope met een groter objectief een zeer stevig statief gebruikt. Het Outdoor Club TR189 statief is hier een goed voorbeeld van, dit stevige statief is uitermate geschikt voor digiscoping.


4. Kies de juiste diameter

Als je besluit om met een hoge vergroting te gaan digiscoping, koop dan ook een spotting scope met grote objectief diameter. Hoe groter het objectief, hoe langer/beter het beeld verlicht zal zijn bij hogere vergroting.


5. Koop de juiste spotting scope

Een veel gemaakte fout bij het digiscoping is het aanschaffen van spotting scope die vele malen goedkoper is dan uw gebruikte spiegelreflexcamera. Bij digiscoping met een spiegelreflex vervangt in de meeste gevallen de spotting scope de cameralens. Het is dan dus van belang voor uw foto’s dat uw een spotting scope gebruikt die ongeveer dezelfde kwaliteit heeft als uw camera. Zo is het onverstandig om een Nikon D7000 (van circa € 1200) te koppelen aan een spotting scope van € 150. In dit geval zullen uw digiscoping foto’s altijd tegenvallen. Koop in het geval van het voorbeeld dan op z’n minst een spotting scope tussen de € 800 en € 1200.


6. Koop de juiste camera

Er zijn een vele camera’s te koop en dit maakt uw keuze niet eenvoudig. Zoek daarom eerst goed uit of u uw camera alleen voor digiscoping wilt gebruiken, of ook voor andere doeleinden. Nadat u een budget heeft gekozen voor de camera, laat u zich aansluitend goed informeren bij een cameraspeciaalzaak om tot een juiste keuze te komen.


7. Sluitertijd aanpassen bij lage lichtopbrengst

Op het moment dat u gebruikt gaat maken van een hoge vergroting wordt de lichtopbrengst een stuk lager. Om dit te tackelen, kunt u de sluitertijd van uw camera aanpassen om dit te compenseren.


8. Focussen

Om uw beeld scherpt te krijgen, dient u eerst de spotting scope scherp te stellen. Deze wordt immers als een soort van telelens gebruikt. Is het beeld onscherp, dan moet u waarschijnlijk uw spotting scope nog scherp stellen. Als u een camera met liveview bezit, gebruik deze dan tijdens het scherpstellen van de spotting scope om dit een stuk eenvoudiger te maken.


9. Filters gebruiken

Veel spotting scopes hebben net als cameralenzen een schroefdraad aan de voorzijde van de lens. In de meeste gevallen is het dus net als bij een camera mogelijk om een filter voorop uw spotting scope te zetten.


10. Practice makes perfect!

Digiscoping gaat met vallen en opstaan. Oefen veel voordat je besluit om op zoek te gaan dat enige object of dier wat je wilt fotograferen. Heb je het digiscopen nog niet genoeg onder de knie, dan kan je een “perfect shot” wel vergeten en is je kans verkeken.

Direct naar de Spottings Scopes
Geen producten