Informatie over Microfoons

Extra Informatie over Microfoons. Er zijn 4 type microfoons die het meest gebruikt worden nml.: de podcastmicrofoon, richtmicrofoon, condensatormicrofoon en stereomicrofoon. Een microfoon (afgeleid van de Griekse woorden mikros, μικρ?ς = klein en foné, φων? = geluid, stem) is een elektromechanisch onderdeel dat geluid omzet in een elektrisch signaal, zo krijgt men een gelijktijdige weergave voor versterking ter plaatse en/of weergave elders, en/of ten behoeve van het maken van een geluidsopname. 
De meeste microfoons hebben een membraan dat meetrilt met de geluidsgolven die zich door de lucht voortplanten. De beweging van het membraan wordt vervolgens in een elektrische spanning omgezet. (Bron: Wikipedia)


Podcastmicrofoon / reporterkit

Podcastmicrofoon / reporterkit adviesPodcastmicrofoons of reporterkit microfoons zijn microfoons die gebruikt worden voor het podcasten, bloggen en interviewen. Reportermicrofoons worden meestal gebruikt op locatie. Reporterkits beschikken over een of meerdere draadloze microfoons met aparte zender in de vorm van een beltpack-zender. Deze draadloze microfoonsets zijn voor gebruik met DSLR camera's, camcorders en audio recorders in plaats van de ingebouwde microfoon, die vaak veel ruis kan veroorzaken. Daarnaast kunnen ze ook als losse sets gebruikt worden. De microfoonsets zijn tevens compact en licht van gewicht, dus ook handig om mee te nemen op locatie.

Bij een draadloze microfoon wordt het audiosignaal omgezet in een radiosignaal en vervolgens via een zender door de lucht verstuurt naar een ontvanger. Die ontvanger wordt vervolgens aangesloten op een geluidssysteem. De draadloze systemen zenden en ontvangen op specifieke radiofrequenties. Belangrijk is om die frequenties zorgvuldig te kiezen. Het combineren van willekeurige frequenties kan veel problemen opleveren omdat deze systemen met elkaar gaan concurreren. Ze kunnen elkaar gaan storen en dat kan ruis en drop-outs tot gevolg hebben.

De Podcastmicrofoons of reporterkit microfoons maken gebruik van 2 type radiofrequenties;
- VHF (Very High Frequency): 30 MHz (30.000.000 Hz) tot 300 MHz (300.000.000 Hz)
- UHF (Ultra High Frequency): 300 MHz (300.000.000 Hz) tot 3000 MHz (3000.000.000 Hz)
Ze kunnen zonder ruis opnemen opafstanden van 10 tot meer dan 100 meter, afhankelijk van het type microfoon.


Richtmicrofoon

Richtmicrofoon adviesRichtmicrofoons of telemicrofoons of shotgunmicrofoons zijn sterk gerichte microfoons. Een microfoonarray (of matrixmicrofoon), bestaat uit vele microfoons (enkele tot honderden), die zijn opgesteld in een matrix. Daarmee kan de richtingsgevoeligheid bepaald worden zonder dat de microfoons bewegen. Een richtmicrofoon is met name geschikt voor videografie.


De omgang met een richtmicrofoon of shotgun vergt enige oplettendheid. Dankzij de extreme richtingsgevoeligheid wordt bij onzorgvuldig hanteren niet het omgevingsgeluid gedempt maar juist de spreker/onderwerp. Het microfoonsignaal moet daarom beslist voortdurend via een koptelefoon worden gecontroleerd. In zeer sterk galmende ruimten (badkamers, kelders) kan beter geen shotgunmicrofoon gebrukt worden. Vanwege de sterk frequentieafhankelijkheid van de richtingskarakteristiek klinkt het diffuse geluid bijzonder dof, waardoor de klank als geheel ook dof wordt.


Condensatormicrofoon

Condensatormicrofoon adviesCondensatormicrofoons; Een strak gespannen membraan heel dicht bij een harde achterplaat vormt een condensator. Via een hoge weerstand staat hier spanning op. Het doorbuigen van het membraan veroorzaakt verandering van die spanning, omdat de lading hetzelfde blijft maar de capaciteit verandert. 
De voorspanning wordt meestal geleverd via de aansluitkabel middels fantoomvoeding, waarbij 48 V op de signaaldraden staat. Tevens voedt dit de ingebouwde buffer-versterker.


Vaak wordt een onderscheid gemaakt tussen grootmembraancondensatormicrofoons (met een membraan groter dan 1 inch) en kleinmembraancondensatormicrofoons.Grootmembraancondensatormicrofoons worden meestal gebruikt voor het opnemen van zang, akoestische gitaar, koren en omgevingsgeluid. Omwille van hun kwetsbaarheid en kostbaarheid worden deze microfoons voornamelijk in de studio gebruikt. Kleinmembraancondensatormicrofoons worden meestal gebruikt als drumoverheads, voor het opnemen van hi-hat (sporadisch ook andere percussie) en voor de snaren van een akoestische gitaar. Ook violen worden meestal opgenomen of versterkt met condensatormicrofoons.


Om hun hoge gevoeligheid zijn condensatormicrofoons ook uitstekend geschikt als "dasspeld"-microfoon of vergadermicrofoon. Kleinmembraancondensatormicrofoons worden zowel in de studio als op het podium gebruikt.


Stereomicrofoon

Stereomicrofoon adviesStereomicrofoons; In een geluidsstudio worden over het algemeen meerdere monomicrofoons gebruikt. Tijdens het mixen wordt dat verwerkt tot een stereo (of surround) geluid. Er bestaan stereomicrofoons die in feite uit twee microfoons bestaan. 
Een stereo microfoon of een paar stereo microfoons worden gebruikt om 2 kanalen audio tegelijk op te nemen. Met een stereo microfoon wordt stereo opgenomen om bijvoorbeeld meerdere geluiden of een ruimtelijk geluid vast te kunnen leggen. Deze camera microfoons worden vooral gebruikt voor broadcasting-toepassingen of de fonografie (het vastleggen van geluid in haar natuurlijke omgeving).

 

Direct naar het microfoon aanbod
Geen producten